За град Карлово и региона


Карлово е град в Централна България, който се намира в южното подножие на Стара планина.Той принадлежи към Област Пловдив и е в съседство с град Сопот. Градът е трети по големина в областта след Пловдив и Асеновград и е административен център на Община Карлово.


Карлово е разположено на 386 м надморска височина в северната част на Карловското поле, което се образува на югозапад от Стара планина, на север от Същинска Средна Гора и на североизток от Сърнена Гора. Планинската местност Козница (до град Клисура) отделя на запад Стремската долина от съседните подбалкански котловини, а на изток тя е отделена от Кръстец (Стражата). Това географско разположение има важна роля за климата на града и разпростряната около него Розова Долина.

Карлово се намира на 145 км източно от столицата София и на 56 км северно от областния и втори по големина град в страната - Пловдив.

Всяка година през първата събота на юни месец /или последната на месец май/ се провежда "Празникът на розата".

Национални мероприятия също са годишнините от рождението и обесването на Васил Левски.

Всяка година в първата неделя около Сирни заговезни се провеждат кукерски игри на много различни състави от страната и на местния кукерски състав от кв. Сушица.

 

Забележителности в Карлово


Градският исторически музей (Възраждане и етнография, до паметника на Васил Левски, ул. “Възрожденска” № 2, работно време: 9.00-12.00 и 14.00-17.30 ч, тел. 0335 4728) е уреден в “Старото училище” - ценен архитектурен и исторически паметник на културата от 1871 г. Къща музей “Васил Левски” (ул. “Генерал Карцов” № 57, работно време: 9.00-12.00 и 14.00-17.30 ч, тел. 0335 3489). Оригиналната къща е била опожарена през Освободителната война. От нея са оцелели само стълбището за зимника и скривалището. През 1937г., по инициатива на родолюбиви българи, къщата е била възстановена. В двора и е паметникът на майката на Левски - Гина Кунчева.

Пристроена е просторна изложбена зала с материали и експонати от живота и революционната дейност на Апостола. А от този живот има какво да научи всеки - българин и чужденец, беден и богат, банкер и политик. От скромната бащина къща до безсмъртието на бесилото, Левски ни завеща прости и ясни неща, посочи ни пътя като народ и като човеци. Паметникът на Васил Левски (пл. “В. Левски” в старата част на града) - върху висок постамент е фигурата на Апостола в естествен ръст с пищов в едната ръка и лъв до него. В долната част на постамента са поставени барелефи. Тук винаги има свежи цветя, оставени от признателните хора.

Църквата “Св. Никола” (до паметника на Левски).

В северната част на двора ґ се намира гробът на майката на В. Левски. Църквата “Св. Богородица” (1847) на ул. “В. Левски” № 32, с хубава стара каменна чешма до входа ґ. Читалище “В. Левски” с постоянна художествена галерия (пл. “20 юли”, работно време: 9.00-12.00 и 14.00-18.00 ч, тел. 0335 3391).

Александровата (Хадживълковата) къща (пл. “В. Левски”),

Белият двор (ул. “Соколова” № 1),

Зоевата къща (ул. “Евстати Гешов” № 1),

Копринаровата къща (ул. “Раковска” № 11), Патевата къща (ул. “В. Левски” № 45, срещу паметника на Левски),

Площакова къща (ул. “Веркович” № 8),

Пулевата къща (СБХ) ­ ул. “Димитър Събев” № 5,

Съмналиевата къща (ул. “Драгоман” № 1).

В градския парк, в северната част на града, се намира бюст-паметник на Христо Проданов.